Munskydden åter obligatoriska utomhus fr o m julafton!

Ministerrådet håller 23 december ett extraordinärt möte för att anta ett nytt påbud på munskydd utomhus, något som hävdes 26 juni.

Regeringschefen Pedro Sánchez höll 22 december som annonserat ett extraordinärt möte med de olika autonoma regionalpresidenterna, där åtgärder för att bemöta den nya rekordhöga smittspridningen diskuterades.

På efterlysning från regioner som Andalusien, Valencia, Galicien, Baskien och Castilla-La Mancha har regeringen avtalat att återinföra påbud på munskydd även utomhus, från och med julafton. Sedan 26 juni har munskyddet endast varit obligatoriskt i slutna platser samt om man inte kunnat hålla avstånd på minst 1,5 meter till andra personer. Många människor har trots lättnaderna fortsatt att bruka munskyddet utomhus, men nu blir alla tvungna att använda det både ute och inne. Pedro Sánchez annonserar dock vissa undantag, som om man idrottar eller befinner sig ute i naturen på behörigt avstånd från andra människor.

Samtidigt som Sánchez framträdde på onsdagskvällen rapporterades ett nytt smittrekord i Spanien, på ett dygn. Med 60.041 nya fall slogs rekordet från föregående dag med mer än 10.000 fall. Därmed har smittfrekvensen i landet stigit till 784 fall per 100.000 invånare, räknat de senaste två veckorna.